Katonai bunker rendszer

Katonai båzis a Pilis tetején

CsodĂĄlatos kilĂĄtĂĄs a Pilis csĂșcsĂĄrĂłl

CsodĂĄlatos kilĂĄtĂĄs a Pilis csĂșcsĂĄrĂłl

A Pilis tetƑ rĂ©gen nem hogy turista cĂ©lpont nem volt, de szigorĂșan Ƒrzött katonai objektum trĂłnolt a tetejĂ©n, Ă­gy mĂ©g csak megközelĂ­teni sem lehetett, pedig gyönyörƱ kilĂĄtĂĄs nyĂ­lik innen a Budai hegyekre, Pilisszentkeresztre, Ă©s a környezƑ hegyekre-völgyekre. Jelenleg is szigorĂșan vĂ©dett a terĂŒlet, de szerencsĂ©re immĂĄr a nemzeti park ĂĄltal, Ă©s nem holmi hadi cĂ©lokra. Persze a vĂ©rzivataros idƑkben szĂŒksĂ©g volt erre a stratĂ©giai hegycsĂșcsra, mely 756m-rel magasodik a tengerszint, Ă©s 400m-rel a falu fölĂ©.

Így nĂ©zett ki valaha a bunker rendszer

Így nĂ©zett ki valaha a bunker rendszer

Itt honolt ugyanis a Magyar NĂ©phadsereg 11/2-es LĂ©gvĂ©delmi RakĂ©taosztĂĄlya, mely egĂ©szen 1996-ig ellĂĄtta a lĂ©g vĂ©delmĂ©nek szerepĂ©t. Sajnos egyre pusztulĂł kĂ©pet mutat a volt laktanya, mert amit csak lehetett a “megfelelƑ” nĂ©pcsoport mĂĄr szĂ©thordott, a maradĂ©kkal pedig lassan a tĂ©li fagyok fognak vĂ©gezni.

A rĂ©gi "szĂ©p" idƑkben ilyen rakĂ©tĂĄk vigyĂĄztĂĄk az eget

A rĂ©gi "szĂ©p" idƑkben ilyen rakĂ©tĂĄk vigyĂĄztĂĄk az eget

Több tƱzrakĂłhely is mutatja, ma mĂĄr kedvelt kirĂĄndulĂłhely a Pilis csĂșcsa. SzerencsĂ©re nem csak gyalog, hanem kerĂ©kpĂĄrral is megközelĂ­thetƑ, bĂĄr az orszĂĄgĂști kerĂ©kpĂĄrokkal a vĂ©gĂ©n csak Ăłvatosan, mert elfogy a betonozott Ășt, de magam is jĂĄrtam mĂĄr ott 23mm-es gumikkal. KevĂ©s felejthetetlenebb Ă©lmĂ©ny lĂ©tezik, mint egy naplementĂ©s szallonasĂŒtĂ©s a bunkerrendszer között.

Ha kívåncsi vagy a részletesebb katonai adatokra, akkor ITT némi betekintést nyerhetsz a letƱnt kor vívmånyaiba.

Megközelítés:

AutĂłval a KĂ©t-BĂŒkkfa nyeregnĂ©l cĂ©lszerƱ parkolni, ami mindössze 5 percnyi autĂłzĂĄsra van PilisszentlĂ©lektƑl, majd innen jĂł egy ĂłrĂĄs sĂ©tĂĄval lehet elĂ©rni a csĂșcsot. CĂ©lszerƱ egĂ©sz napos tĂșrĂĄra kĂ©szĂŒlni, fƑleg, ha egy szalonna sĂŒtĂ©s is tervben van a csĂșcson.

Gyalog PilisszentlĂ©lek központjĂĄbĂłl a PS jelzĂ©sen indulunk, majd a Pilis-nyeregbe felĂ©rve a Z+ jelet követjĂŒk. (Itt Ă©rdemes egy kitĂ©rƑt tenni a szintĂ©n csodĂĄlatos kilĂĄtĂĄsĂĄrĂłl hĂ­res Fekete-kƑ-re) Amikor keresztezzĂŒk a Z jelzĂ©st, akkor azon jobbra fordulva egĂ©szen a Simon halĂĄla nevƱ helyig az aszfaltos Ășt keresztezĂ©sĂ©ig gyalogolunk, majd innen tovĂĄbb az aszfalton egĂ©szen a cĂ©lig.

KerĂ©kpĂĄrral PilisszentlĂ©lekrƑl feltekerĂŒnk a KĂ©t-BĂŒkkfa nyeregig, majd itt jobbra a sorompĂłt keresztezve tekerĂŒnk fel egĂ©szen a cĂ©lig.

TovĂĄbbi fotĂłk:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cĂ­m (nem tesszĂŒk közzĂ©) A kötelezƑen kitöltendƑ mezƑket * karakterrel jelöljĂŒk

*

A következƑ HTML tag-ek Ă©s tulajdonsĂĄgok hasznĂĄlata engedĂ©lyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>