“Sasfészek”

Így épült a "Sasfészek"

Fekete-hegyi menedékház "Sasfészek"

Képek a Sasfészekből

2009-ben volt 75 éves ez a kulcsosház. Leginkább kilátóként használja mindenki, hiszen csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyar Esztergomi szakaszára, és a Méhes-völgyre.

A turistaház kulcsosházként működik, ezért alapból nincsen nyitva. Bejelentkezni Kardos Jenőnél a Benedek Endre Barlangkutató, és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) szakosztályvezetőjénél lehet a 20/5916806-os telefonszámon.

A turistaházban 12 ágy található, de jó idő esetén a ház melletti területen sátrazni is lehet. Sem áram, sem víz nincsen a házban, ezért a világítás petróleum lámpával történik, és mindent magaddal kell hozni. Mosakodásra összegyűjtött esővizet lehet használni. A házban mindig van bekészítve tűzifa, így télen, vagy hideg esetén is használható.

Az üzemeltetők örömmel fogadnak minden felajánlást, akár anyagi, akár tevőleges formában (szemétgyűjtés, kisebb-nagyobb karbantartási munkában való részvétel), hiszen közös érdekünk, hogy sokáig változatlan formában élvezhessük a menedékház kényelmét.

A Sasfészek menedékház belülről

Megközelítése:

Pilisszentlélek központjából indul a Z+ jelzés, ami 3km alatt fel is kúszik a hegytetőre a menedékházhoz 550m-rel a tengerszint fölé. A túra leírását ITT megtalálhatod.

Így épült a Sasfészek

A Sasfészek históriája:

A Fekete-hegyi menedékház története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza. Néhány éves megszakítással, hetvenöt éve, 1933. október 15-e óta áll a turisták rendelkezésére. A menedékház építését Esztergom város, valamint a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) Esztergomi Osztálya végezte közösen. Az épület terméskőből, turista- és vadászháznak készült néhai Brandt Vilmos elképzelése szerint. Az esztergomiak a nagy távolság és a rossz utak miatt a nagyon nehezen megközelíthető házat nem tudták kifogásolhatatlan állapotban fenntartani. 1938 júliusában a „Jó szerencsét asztaltársaság” (megalakulása után) Dorogon fogadta az esztergomi osztály látogatását. Ekkor ajánlotta fel dr. Brenner Antal Esztergom főjegyzője, az esztergomi MTSZ elnöke a társaság használatára a menedékházat. A társaság, minden vasár- és ünnepnapon reggel nyolc órától délután öt óráig nyitva tartotta a házat. A belépődíj (10, 20, 30 fillér) és a hálódíj (1.20, 1.60 pengő) az MTSZ szabványos árait képezték. Téli fűtésért személyenként 30 fillért, az italokért és konzervekért a kifüggesztett árlap szerint kellett fizetni. 1940. június 2-án rendezték Fekete-hegyen a Szent Bernát ünnepet, ahol 150 fő előtt Béres István teológus celebrált misét.

Ilyen a kilátás éjszaka a Fekete-kőről

A Fekete-hegy szinte minden Dorogról induló túra végcélja volt. 1943-ban felmerült a turistaház bővítése is, csak az anyagiak összegyűjtése okozott gondot. A központ részéről több ezer pengő már megvolt, de a helyi támogatás Schmidt Sándortól, a bánya tulajdonosától elmaradt, mivel nem közvetlenül katolikus egyházi célt szolgált. Bánkút mintájára örökös belépőket árusítottak, ebben nagy segítséget nyújtott a Turisták Lapja. De az egésznek véget vetett a háború. A menedékház a háború alatt sokáig német megszállás alatt volt az egész hegygerinccel együtt, ami a német csapatok Budapestről történő kiürítési útvonalát védte. Amikor a stratégiailag fontos utat a szovjet csapatok átvágták, elvesztette jelentőségét, a németek helyét ez utóbbiak vették át. A németek januári Konrád II. offenzívája idején nagy harcok dúltak a Fekete-hegy – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek területén, illetve a Cserepes-völgyben, majd amikor a szovjetek 1945. március 25-én elfoglalták Esztergomot, a németek visszavonultak.

Télen meg kell dolgozni a melegért

A háború után nagy lendülettel indult meg a megrongálódott turistaház újjáépítése, a munkát azonban hátráltatta, hogy a bányától megszerzett anyagok csak nagy nehézségek árán kerültek fel a házhoz. Első időkben lovas kocsival, sokszor háton vitte a csoport az építőanyagot, de a munka megindult: először a ház favázát készítették el a tetővel, majd amikor a Dorogi Szénbányák megkapta az első terepjáró gépkocsiját, azzal vitték fel a nehezebb tégla és cserépszállítmányokat. A háború után megalakult TTE vezetője Hír József lett, aki lelkes munkájával és az őt körülvevő fiatalokkal nem ismert akadályt. 1952-ben a házat átvette a Turistaházakat Kezelő Vállalat, majd ennek megszűnése óta állandó gondnoka nincs a háznak. Egy lelkes kis csapat, a Dorogi Egyetértés Sportegyesület „Pilis” Természetbarát Szakosztálya látja el az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat és óvja állagát a mindenkori javítási munkák elvégzésével, tőlük lehet előzetes bejelentéssel a házat kibérelni.

Bent mindig jó a hangulat

Forrás:

-Szöveg, és fotók-A BEBTE weboldala

-Pöltl Zoltán: Sasfészek a Fekete hegyen c. a Hídlapban megjelent cikke

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>