Csévi-gerinc

Sziklamászó hely a Csévi-szirteken

Pilisszentlélektől mindössze 3km-re található ez a kevésbé ismert mászóhely. Éppen ez az ami miatt érdemes felkeresni, hiszen nincsen rajta tömegnyomor már az első melegebb napoktól, mint a Fekete-kőnél, vagy az Oszolynál.

Útvonal a sziklákhoz:

Pilisszentlélek- PS – Pilis-nyereg – PZ+ – Vörös út – P – Csévi szirtek

Hosszú gerincként nyúlik fel, amelyen 10-12 bütyök emelkedik. A kőzet igen éles, és törékeny, a növényzet a gerincig hatol. Anyaga mészkő. Eső elől menedéket a gerinc északi oldalán fekvő nagy barlang (Csévi barlang), és ezen kívül több odu, és áthajlás nyújt. Vizet Pilisszentlélekről érdemes vinni, illetve a közelben fekvő Klastrompusztán szerezhető be.

Mászások:

1.- A gerinc:

A gerinc 10-12 tornyát alulról kezdve az élén mászhatjuk végig. A mászás alul törékeny, nem nagyon nehéz, s csak feljebb válik érdekessé. Szép az utolsó előtti torony éles gerince, amely az utolsó nagy torony oldalába vezet. Ezen tornyot alul jobbról megkerülve hátulról érjük el a szép gerincet.

2.- Barlang fal:

A barlanghoz alulról az új ösvényen érünk a töbörből. A szájától balra igen meredek, fűátnőtte sziklákon fel a felette lévő növénydús lejtőre, és innen a gerincre. A két utolsó torony közti nyeregbe juthatunk, ha a barlangtól a falak alján tovább megyünk egy nagy horpadásig. Ebben nehéz falacskák által megszakított mindinkább kedkenyedő földes vályún fel a második torony mögötti résbe.

3.- Nagy torony:

A felülről második torony mögötti résből sima falon kissé balra fel a nagyobb fűfolthoz, majd innen jobbra tovább a kevés támaszt nyújtó fűfoltokon, s végül teljesen sima falon a torony tetejére. Rendkívül nehéz szakasz.

Sajnos a forrásként szolgáló könyvben nincsen semmilyen utalás arra, hogy alsó, vagy felső biztosítással lehet-e kimászni az utakat, illetve hányas  nehézségűek az utak. De megpróbálunk ennek is utánajárni.

Forrás: Turistaság és alpinizmus – Sziklamászó iskolák Budapest környékén c. könyv

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>