Szentlélek templom

Ki és mikor építette a pilisszentléleki templomot?

Pilisszentlélek legmagasabb pontján áll a Szentlélek templom, melyet 1287-ben a pálosok kezdenek el építeni, bár ekkor még csak kápolnaként üzemelt, hiszen a nagy pálos kolostor még javában üzemelt.

A templom lépcsőjét díszes kapu zárja le

A templom lépcsőjét díszes kapu zárja le

A török időkben teljesen elpusztul, mint sok minden hazánkban. A török kiűzése után ismét a pálosok birtokába kerül, akik szlovákokat telepítenek ide és üveghuta létesítését is engedélyezik. Innen a községet Hutának, Hutaszentléleknek nevezték. 1763-tól Dömöshöz tartozik. 1777-tôl a dömösi plébános kérésére az egyházi hatóság hozzájárulásával az esztergomi ferencesek látják el a községet. 1787-tôl lesz plébánia.

A templom 1854-ig csak kis kápolna volt. A lakosság növekedésével kicsinek bizonyult, látogatása rozoga állapota miatt veszélyes volt. A kápolnát be kellett zárni. Csaknem 3 év múlva Scitovszki János bíboros közbenjárására hozatja rendbe a királyi kamara, sőt meg is nagyobbíttatja.

Meredek utcából nyílik a templom lépcsőjeMeredek utcából nyílik a templom lépcsője

A templomot megtoldották, három öllel meghosszabbították, ellátták szentéllyel, a templomfalait másfél öllel felemelték. Kórust is építettek, új bejáratot létesítettek, mert eddig délkeletről, oldalt volt. A bejárat fölé kis fatornyot emeltek. Az így helyreállított templomot 1857. július 26-án megnyitották.

Emléktábla a templom oldalában

Emléktábla a templom oldalában

Azonban a templom így sem sokáig felelt meg, mert kicsinek bizonyult. 1938-ban a templomot bővítették és restaurálták. A templom két oldalhajót kapott, a mi által a befogadóképessége megháromszorozódott.

Mai nagyságát (150 m2) 1939-ben nyeri el a templom. 1962-tôl Kákonyi Asztrik, Forró Kamill, Kákonyi István művészi munkái teszik vonzóvá és meghitté a templombelsőt. A templom előtti székely kapu 1984-ben épült. A plébániaház és a temető egyházi tulajdon.

 

Esküvőkre sajnos csak nagyon ritkán kerül sor. Bár a pálos kolostor romjainál évi egy-két alkalommal láthatunk szertartást.

 

Az aktuális miserendet ITT nézheted meg

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>