Keresztül-kasul a Pilisen kerékpárral

kiemelt

Egy olyan túrát mutatunk most be, melynek kiindulópontja Pilisszentlélek, és többféle képen is kombinálható idő, és erőnlét függvényében! Ezért ez inkább egy túra hálózat, mint egy egyszerű túra.

 

 

 

Útvonal minőség: ***

Útvonal nehézség: ***** (a teljes útvonalra számítva)

Vízvételi lehetőség: Pilisszentlélek, Sztara-voda forrás, Visegrád, Pilisszentlászló (Kis Rigó vendéglő mellett)

Étterem: Szentendre, Visegrád, Pilisszentlászló

Ajánlott kerékpár: Végigjárható vékony gumis országúti kerékpárral is, bár ekkor a kátyúkra nem árt figyelni főleg az erdészeti utakon. A legkellemesebb elől teleszkópos cross trekking bringával. Télen gyakorlatilag csak hegyikerékpárral járható, mert az utak 70%-át nem hómentesítik!

Így néz ki a teljes Pilis kör a Google Earth segítségével

A túra alapötletét Karlovitz „Pupu” Kristóf adta, aki a gpsgames oldalra töltötte fel még 2009-ben. Érdekessége, hogy nem csak Budapesti, vagy Szentendrei bringásoknak ideális, hanem szinte bárkinek a Dunakanyarban egészen Esztergomig, vagy akár Pilisvörösvárig.

Ez pedig a teljes kör szinttérképe

Utunkat a falu központjából balra kezdjük egy kis mászással a Pálos kolstorromokhoz. Itt nem árt a pihenő, hiszen az út legmeredekebb része innen fog kezdődni a nyeregig. A sorompónál jobbra fordulva eleinte enyhe az aszfalt emelkedése, azonban a nyereg előtt 10% feletti szakasz is van! A Két-bükkfától egy kis száguldozás veszi kezdetét a Fagyos katonáig. Nem árt figyelni, mert ha túlszaladsz rajta, akkor már Pilisszentkeresztről tekerhetsz majd vissza. Érdemes a buszmegállókat figyelni, mert ahol a kettő majdnem egymással szemben van, ott kell balra bekanyarodni a Király-kúti nyeregbe vezető útra.

A Pálos kolostorrom Pilisszentlélek fölött

 

Innen egy 6km-es szakasz következik, mindössze 150m-nyi szintemelkedéssel, azonban nem leszel már túlzottan fitt, mire a végére érsz, és némi hullámvasút is lesz az útban, ami ki tudja venni az erőt. A Király-kúti nyeregbe érve dönthetsz először, hogy rövid, vagy hosszú kört akarsz tekerni. Ha rövidet, akkor itt balra kell fordulni, majd egy komolyabb mászást követően legurulni a Pilismarót fölötti Malom-völgyi elágazáshoz, ahol balra fordulva kezded meg az emelkedő leküzdését Pilisszentlélek felé.

Pages: 1 2

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>